Tijdens onze vakanties hadden we goede ervaringen met het huren van 4×4 auto’s met daktent. Wel zochten we altijd díe landen en reisperiodes uit waar ‘buiten leven’ goed mogelijk was. En zelfs dan heb je wel eens een flinke regenbui of een winderig nachtje. Dat is voor een paar weken prima te doen. Voor langere reizen leek ons een hard dak toch wat comfortabeler dan het flapperende canvas.
In 2016 begonnen onze dromen over de aanschaf van een eigen camper met een Toyota Landcruiser als basisvoertuig. Heel eerlijk, we hebben ook kort nagedacht over een Landrover Defender na een schitterende reis in Botswana. Heel kort…
Maar goed, met alleen dromen gebeurt er niets, dus er moest heel wat uitgezocht worden om op termijn tijdens langere reizen de wereld te verkennen.
Naast heel veel surfen op het internet kochten we een aantal boeken over ‘overlanding’, ‘expeditievoertuigen’ en ‘wereldreizen’. In het menu van deze website hebben we onder ‘boekentips’ daarom ook de boeken vermeld die ons hebben geholpen en geïnspireerd tijdens het denkproces over het ‘perfecte’ reisvoertuig. Nou, om alvast een tipje van de sluier op te lichten: die bestaat niet! Elke keuze is een compromis. Of wij uiteindelijk het voor ons juiste compromis hebben gekozen, zal in de toekomst moeten blijken.
Naast het lezen van boeken en het afstruinen van internet hebben we ook meerdere keren de Abenteuer&Allrad Messe in Bad Kissingen (Duitsland) bezocht. Deze meerdaagse beurs is een echte aanrader. We hebben daar verschillende voordrachten van wereldreizigers bijgewoond. Zeer inspirerend!
Hoewel niet iedereen er hetzelfde over denkt, waren wij er al snel van overtuigd dat ‘ons toekomstige voertuig’ geen ultramoderne motor moest hebben. Diesel met een hoog zwavelgehalte, (met water) vervuilde diesel, en beperkte kennis van de moderne elektronica bij garagebedrijven ‘in the bush’, waren daarbij de belangrijkste overwegingen.
Aanvankelijk vonden we een tot expeditievoertuig omgebouwde Landcruiser van Tom’s Fahrzeugtechnik het ideale vervoermiddel. Met veel vakmanschap wordt door deze onderneming een ideaal basisvoertuig omgebouwd tot een robuust kampeermiddel. Maar juist het feit dat de bouw begint met een nieuwe (en dus moderne) motor, die vervolgens terug getrimd moet worden, maakte dit voor ons een minder logische keuze.
We hebben ook nog overwogen om onze reizen te starten in de Verenigde Staten. Daar zouden we dan een 4×4 ‘truck’ kunnen kopen met een off the shelf kampeerunit op een flatbed. Een uitstekend vervoermiddel voor de verkenning van de VS en Canada, zeker als je de timing en reisroute goed kiest in de relatie tot neerslag en temperatuur op de verschillende plekken op dit mooie continent. Maar met de nogal strikte visumbepalingen is het eigenlijk niet mogelijk om jarenlang aaneengesloten rond te zwerven in dit werelddeel. Voor een veel kortere periode is de aanschaf van ‘truck’ en kampeerunit dan weer een investering die we niet logisch vonden.
Bovenstaande reisauto’s bereiken ook nogal snel de grens qua belading. Dit staat in de weg van het meenemen van een ruime hoeveelheid water. Daarmee is het dus niet mogelijk om wekenlang off-grid te kamperen. Althans niet als je eraan hecht om van tijd tot tijd een douche te kunnen nemen.
Als alternatief dachten we toen aan een vrachtwagen met vierwielaandrijving. Niet te groot en niet te klein. Kies je te klein dan is er nog steeds de beperking qua belading. Of je wordt gedwongen dagelijks je zitje tot bed om te bouwen. Kies je te groot, dan ontstaan snel problemen bij tunnels, bruggen, smalle wegen, scherpe bochten etcetera. Nog los van de fors hogere brandstofkosten. Maar ja, wat is dan de juiste balans?
Wij dachten die gevonden te hebben met een Steyr 12M18. De firma Excap weet dit vervoermiddel voor het transport van manschappen uit het Oostenrijkse leger om te bouwen tot werkelijk schitterende basisvoertuigen voor een 4×4 expeditietruck. Niet goedkoop, maar wel een prachtig eindproduct. Na een paar bezoeken aan Excap in Lautertal Badernheim, en een voortreffelijke beratung door de eigenaar, kochten we in mei 2018 een Steyr en kwamen we op de wachtlijst voor het renovatieproces. De inmiddels grote populariteit van de Steyr betekende wel een wachttijd van 30 (!) maanden. Dat gaf ons ruim de tijd voor de keuze van de bouwer van de woonunit. Want onze technische vaardigheden waren en zijn absoluut onvoldoende om zo’n project zelf op te pakken. Qua bouwers voor zo’n woonunit hadden we onze longlist al redelijk snel teruggebracht tot een shortlist van twee bedrijven. Blissmobil en KRUG. Blissmobil heeft ons uitstekend geholpen, zowel op de fabriekslocaties in Nederland als op de beurs in Bad Kissingen. Een aspect dat wel opspeelde was onze keuze voor de Steyr 12M18 als basisvoertuig. Deze kán gecombineerd worden met een 15 feet wooncontainer van Blissmobil, maar dan loop je met volledige belading, motorrek, reservebanden én extra dieseltanks wel tegen de beladingsgrenzen aan. Een Bliss unit is, in de uiterst robuuste stalen uitvoering, namelijk geen lichtgewicht. Het mag ook duidelijk zijn dat we ons budget voor een reisvoertuig in de periode 2016-2019 fors hebben moeten verhogen, want de optelsom van een tot Excap omgebouwde Steyr en een goed aangeklede Bliss of KRUG unit loopt flink in de papieren.
In de loop van 2019 werd duidelijk dat 1-1-2020 het moment zou kunnen worden om geleidelijk aan te beginnen met ons reisvoornemen. Toen we de financiën nog eens een keer goed op een rij hadden gezet concludeerden we wel dat de combinatie van een Excap en een Bliss unit over de grenzen van het financieel haalbare ging.
Gelukkig was Excap bereid de aangekochte Steyr voor een acceptabel bedrag terug te kopen en konden we de zoektocht naar een mooie occasion intensiveren.
Naast de voorstellen waar Arno Waal van www.expedition-trucks.com mee kwam hielden we ook een aantal websites aandachtig in de gaten. Met name op www.mobile.de kwamen af en toe exemplaren voorbij. De eerste expeditietruck die we in levenden lijve hebben bekeken stond in Friesland. De vriendelijke en zeer bereisde eigenaren hebben een formidabele uitleg en bezichtiging verzorgd. Maar met de aankoop van zo’n camper is het toch ook een beetje zoals in een relatie; het moet rationeel verstandig zijn en het moet ook emotioneel goed voelen. We namen afscheid en keken verder.
Een paar maanden later verscheen een mooie MAN op www.mobile.de. Op een paar vragen werd door de Belgische eigenaren vlot gereageerd en hetzelfde weekend zijn we naar België afgereisd voor een inspectie. De beschrijving en foto’s zagen er op voorhand al goed uit, maar toen we de camper ter plekke zagen waren we helemaal direct verkocht! De camper was in eigen beheer vervaardigd door een aantal vaklieden met specialistische kennis. Het was al de tweede expeditietruck van de Belgische eigenaren en dat had zich vertaald in een zeer goed doordacht design aan de binnen- en de buitenkant. Tijdens ons zaterdagse bezoek was de al genoemde Arno Waal gelukkig nog telefonisch beschikbaar om een paar vragen te beantwoorden en hebben we ter plekke de deal rondgemaakt. De achterop vastgesnoerde en zo goed als nieuwe Honda CRF 250L hebben we ook maar gelijk gekocht….
De eigenaren waren de paar dagen ervoor al door diverse potentiële kopers benaderd voor bezichtigingen. Zo was er interesse uit Oostenrijk, Amerika en wat dichter bij huis: Duitsland. Het was voor ons dus een kwestie van snel schakelen. Nog wel de afspraak gemaakt dat de truck bij een garage in de buurt nog globaal zou worden geïnspecteerd. Dat verliep zonder problemen en een week later waren we ook op papier de bezitters van een MAN expeditietruck, die ook is geregistreerd als camper. Dat betekent kwart-tarief wegenbelasting. Helaas wel een kwart van heel veel. Het reizen kan beginnen!